Mentörlük nedir ?
Öğrencinin sınava hazırlanmasının yanında ders ve okul başarısının artmasını amaçlayan, öncelikle öğrencinin öğrenme stilini belirleyip güçlü ve zayıf yönlerini göstererek öğrencinin düzenli, planlı programlı çalışmasını sağlayan ve bunu disiplinli, sistemli takip eden bir rehberlik hizmetidir.
Temel amacımız öğrencinin okul hayatını kolaylaştırıp, sınav sürecine uyumunu sağlamaktır.
Mentör; yol gösteren, bilgisi ile yönlendiren ve öğrenciye üniversiteye giriş sürecinde yaşam disiplini kazandıracak beceriler sağlayan kişidir.
Alanında Uzman rehber öğretmenlerimiz ile birlikte yürüttüğümüz mentörlük hizmetimizin işleyişi şu şekildedir.
Veli ile iletişim;
Mentörümüz her hafta düzenli olarak öğrencinin ders ve program durumu hakkında velimize bilgi verip, bu bilgileri raporlamaktadır.
Ayrıca öğrencinin bilinmesi gereken diğer yönleri ve eğitimi ilgili durumları görüşmek için velimiz ile üç haftada bir kez yüz yüze görüşmeler sağlanır.
Üçgeninde öğrencinin şu anki durumundan daha iyi hale gelebilmesi için toplantılar yapılır. Mentörlük hizmetinin kalitesi ve sürekliliği bu üç unsurun ilişkisine bağlıdır.
Bu üç unsurun birbiri ile iletişimi çok önemlidir. Ne kadar çok iletişim kurulursa öğrencinin motivasyon ve başarısı bir o kadar artacaktır.
Plan Program Hazırlama;
Düzenli olarak her haftanın belli saatine randevu verilerek, kişiye özel bir saatte ders programı hazırlanır.
Bizim için her öğrenci özeldir. Her öğrenciye farklı ders çalışma programı hazırlanır. Çünkü her öğrencinin yetersiz olduğu ders ve konu farklıdır. Kişiye özel ders programının düzenli yürütülmesi çok önemlidir. Bu yüzden her öğrencinin yılsonuna kadar görüşme günü ve saati bellidir.
Der çalışma programı hazırlanırken rehber öğretmenimiz doğru ve verimli bir programı hazırlayabilmek için kurumumuzun kullanmış olduğu yapay zekâ destekli ölçme ve değerlendirme programını kullanır.
Bu program sayesinde her öğrencimizin girmiş olduğu deneme sınavlarındaki hatalarına bakılarak hangi ünitelerde ne kadar başarı göstermiş, ne kadar soruyu boş bırakmış bu veriler detaylı bir şekilde analiz edilir.
Daha sonra öğrencinin seviyesi ve başarı durumuna göre uygun kitaplar üzerinden ödevler verilip kontrol edilir. Akademik özgüven oluşması bakımından yapabileceği sorulardan ve kitaplardan başlanır.
Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi;
Her sınav sonucu mutlaka mentör tarafından analiz edilerek yorumlanır. Ve yorumlanmış sınav sonucu raporlanarak veliye de iletilir.
Sınav sonucunun değerlendirilmesi üç haftada bir olan yüz yüze görüşmelerde velimiz ile birlikte de değerlendirilir.
Sınavın başında ya da sonunda artan yanlışlar ile ilgili, alanında uzmanlık gerektiren, yorumlama becerisi olan rehber öğretmenlerimiz tarafından sınav kaygısı yaşayıp yaşamadığı, aceleci olup olmadığı belirlenir. Süreyi iyi kullanması için tavsiye ve stratejilerde bulunur.
Öğrenciyi yakından tanıma;
Mentör, öğrencinin kendini tanıması ve anlaması, gerçekçi hedefler oluşturması, güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya çıkarılması için bireyi tanıma teknikleri uygular.
D2 DİKKAT TESTİ
MESLEKİ EĞİLİM ENVANTERİ
ÖĞRENME STİLLERİ ÖLÇEĞİ
KENDİNİ DEĞERLENDİRME ENVANTERİ
Bu testler uygulanarak sağlıklı ve akılcı tercihler yapılmasına yardımcı olunur. Bu testlerin uygulanması için mentörlerimiz gerekli donanıma sahiptir. Hizmet içi eğitimlerle mentörlük birimimiz kendini sürekli yenilemekte ve geliştirmektedir.
Bu tıpkı şuna benzer, nasıl ki bir doktor hastasına doğru bir tedaviyi uygulamak istiyorsa, doğru tanı koyması çok önemlidir. Doğru tanıyı koyabilmesi içinde bazı tahlil ve raporlar alıp sonuçlarına bakması ve değerlendirmesi gerekir.